Lørdag den 1. juni 2024, mødte 9 friske jægere op i vores klubhus, for at tage hul, på en hel dag med Førstehjælp på programmet. Dagen startede med lidt morgenmad samt en kort introduktion af medlemmerne og vores underviser, Stine Sletø, som er uddannet fysioterapeut og har en lang erfaring med Førstehjælp samt genoptræning.

Vi lagde ud med gennemgang af betydningen af hvor vigtig det er, for den efterfølgende behandling og overlevelse, at man kan yde førstehjælp samt at kunne fortælle rederne hvad der er sket og hvad man har foretaget sig med patienten.

Resten af formiddagen øvede vi os også på hjertemassage, mund til mund metoden med frie luftveje og brug af hjertestarter (på dukker).

Efter en let frokost fortsatte vi med behandling af stor som små ”ydre” blødninger samt brækkede eller forstuvede skader opstået ved fald.

Vi kom også igennem hvor vigtigt det er holde patienten varm og tør, ved nedkøling om vinteren eller på andre tidspunkter af året.

Om eftermiddagen, efter en særdeles god hjemmebagt citron-kage gik vi over til udendørs praktik (The real deal).

Stine havde opstillet to (2) forskellige realistiske jagt-situationer, hvor en jæger var kommet til skade. Vi blev inddelt i 2 hold og begge hold skulle igennem begge situationerne.

 1. Den første situation var en jæger i et tårn der var blevet dårlig. I løbet af øvelsen blev patienten mere og mere dårlig. Hvordan får man overblik over skaden og hvordan får man vedkommende ned fra tårnet. At få en voksen jæger ned fra et tårn, er noget af en udfordring, samtidig med at man skal behandle et hjertestop og blødning fra hovedet samt tilkalde hjælp.
 2. Den anden situation var en jæger, der var faldet om, i en vandfyldt grøft. Her blev patienten også dårligere og dårligere i løbet af øvelsen. Øvelsen indebar at få patienten tør og varm samt placeret i aflåst sideleje og tilkalde hjælp.

  Samlet set en rigtig god dag med grin og alvor i strålende vejr. Jeg er sikker på at alle deltagere har fået noget værdifuldt og brugbart med sig hjem og en rigtig stor tak til Stine.

  Med Jæger hilsen
  SSJ
  Gert Thomasen

  PDF bilag: Referat Fra Førstehjælpskursus 2024